Orthomoleculaire voeding

Voeding

Voeding is een wezenlijk onderdeel van ons bestaan op aarde. Wanneer we nog maar net zijn geboren is er al een reflex aanwezig die maakt dat we onze mond openen om voeding naar binnen te laten komen. Voeding houdt ons in stand en laat ons groeien. Voeding helpt ook emoties te verwerken. Elke voedingssoort heeft zijn eigen fysieke en emotionele invloed.

Doordat we voeding innemen die slecht verwerkt kan worden, krijgen we lichamelijke problemen. Dat kan zich uiteraard uiten in spijsverteringproblemen, maar ook andere stofwisselingsproblemen kunnen als onderliggende oorzaak foute voeding hebben. Verg. wanneer we in een benzineauto diesel tanken, levert dat problemen op. Dat is bij een mens niet anders. Foute voeding levert problemen op, dat kan niet uitblijven!

Het uitgangspunt voor de voedingsadviezen is een orthomoleculaire benadering d.w.z. dat de juiste voeding op het juiste moment wordt ingenomen. Natuurlijk is deze optimale benadering voor ieder persoon anders. Via spiertesten kunnen we achterhalen waar jouw probleem zich voordoet en waar het door komt, zodat je zelf je voedingspatroon kunt aanpassen. Je krijgt gerichte voedingsadviezen en handvaten mee.

Door een gezonde stofwisseling verminderen veel klachten. Stof wisselen kan voor iedereen een helend proces zijn! Dat kunnen we bereiken door de juiste voeding in te nemen. Teveel, zout, suiker en foute vetten veroorzaken tal van problemen, waardoor delen van ons lichaam, bv. organen in de problemen komen.

Elk voedingsmiddel heeft zijn eigen uitwerking in het lichaam. Bekende voorbeelden van de werking van voedingsmiddelen zijn de walnoot die globaal de vorm heeft van de hersenhelften. De walnoot bevat met name vetten die goed zijn voor de hersenen. De aardbei heeft de vorm van een hart, die helpt bij gebeurtenissen die je hart raken. Zo heeft de natuur aanwijzingen voor ons over de werking van voedingsmiddelen. De industrialisatie heeft een grote invloed op ons voedingspatroon, vaak in negatieve zin. Terug naar wat onze grootmoeders gebruikten is een heel goede stap om gezond te blijven!

Door de voedingsmiddelen te laten staan die belastend zijn en juist te eten wat werkelijk voedt, herstelt de stofwisseling over het algemeen goed.

Het doel van deze benadering is in eerste instantie een gezonde stofwisseling te realiseren. Daarvoor kan het zinvol zijn een tijdje supplementen in te nemen. Een paar kilo's af vallen of erbij krijgen heeft niet de eerste prioriteit.

M.b.v. spiertesten kunnen we achterhalen waar jouw probleem zich voordoet en waar het door komt, zodat je zelf je voedingspatroon kunt aanpassen. Je krijgt gerichte voedingsadviezen en handvaten mee. Door een gezonde stofwisseling verminderen veel klachten.

Sinds 2014 ben ik officieel orthomoleculair voedingsdeskundige en ik ben lid van Natuur Di√ętisten Nederland.